5 TIPP: MIT HASZNÁLJ A BETILTOTT EGYSZER HASZNÁLATOS MŰANYAG ESZKÖZÖK HELYETT?

Viszlát egyszer használatos műanyag eszközök!
Ettől jobban nem is indulhatna a Műanyagmentes július

TUdatos
KÖRNYEZETBARÁT
TERMÉSZETES

Hosszú várakozás után, 2021. július 1-től betiltották hazánkban is az egyszer használatos műanyag eszközök forgalmazását.
Ettől jobban nem is indulhatna a Műanyagmentes július!
 

MELY MŰANYAG ESZKÖZÖKET ÉRINTI AZ ÚJ RENDELET?

 • a műanyag fültisztító pálcika
 • szívószál
 • evőeszközök (villa, kés, kanál, evőpálcika),
 • tányér, italkeverő pálcika
 • léggömbökhöz rögzítendő és azokat tartó pálcák, beleértve a léggömböt a pálcához rögzítő szerkezetet
 • az expandált polisztirolból készült ételtároló edény, és italtartó poharak forgalmazása is
 • műanyag zacskók közül: nagy mennyiségben fogyó egyszer használatos hordtasakok (jellemzően a pénztárnál találkozhatunk velük), illetve a hordtasakok, melyek falvastagsága 15 mikron és afeletti, kivételt képeznek a biológiailag lebomló darabok

HOGYAN TUDOD HELYETTESÍTENI A BETILTOTT TERMÉKEKET?

Nem csak a bolygónkkal, de a pénztárcáddal is jót teszel, ha tartós, környezetbarát, hosszútávon használható eszközöket használsz.

1. Fültisztító:

Műanyag fültisztító pálcika helyett már bambusz pálcika kiváló megoldást kínál. Ha azonban igazán tartós eszközre vágysz, akkor beszerezhetsz már mosható szilikon tisztítót, mely elsőre lehet sokaknak bizarrnak tűnik, de az első használat után elmúlik az esetleges szkeptikusságod. Nem csak hulladékmentes, de 4 különböző feje több funkcióval bír, kis helyen elfér, mágneses bambusz tokban tárolható.

 2. Szívószál:

A szívószál fanok már több műanyagmentes megoldás körül választhatnak: papír, bambusz, tészta, fémszívószálak elérhetőek a magyar piacon.
Miért ajánljuk a fémszívószálakat egyéb alternatívák helyett?

 • Környezetbarát és hosszútávú megoldást biztosítanak
 • Nem keletkezik hulladék az ital elfogyasztása után
 • Nem olvad el a szívószál az ital fogyasztása közben
 • BPA-mentes, élelmiszerbiztos anyagból készült
 • Könnyen tisztítható, akár mosogatógépben is

3. Evőeszközök:

Lehető legegyszerűbb, ha beteszel a táskádba egy ‘utazós evőeszköznek’ kinevezett otthoni kést, villát, kanalat egy kis szütyőben, melyet bármikor használhatsz,. Vannak már kifejezetten utazós, kirándulós célra fából, fémből alternatívák. Egyre több helyen fogsz találkozni büféknél a fa verzióval.

4. Elviteles poharak és dobozok:

Nagy kérdőjelet jelenthet az elviteles dobozok, poharak kérdésköre, de a válasz baromi egyszerű. Otthon biztos neked is van régebbi edény, befőttes üveg, netán egy fagyis doboz – ha ételért mész, tudatosan vidd magaddal ezeket. A vendéglátóhelyeken papír, biológiailag lebomló anyagból készült ételtárolók, és poharak kerülnek majd még inkább használatba. Ha nagy elviteles kávéfogyasztó vagy, érdemes beszerezni egy újrahasználható kávés poharat fedővel.

Pro tipp: Akár havi 500 forinttal a Rakun Dobozközösség tagja lehetsz, és korlátlan alkalommal használhatod a tartós acéldobozaikat, hulladékmentesen viheted haza, vagy rendelheted házhoz ételed a programhoz csatlakozott vendéglátóhelyektől.

bevásárlás tudatosan

 5. Zacskók, hordtasakok:

Magyarországon egyik legelterjedtebb tudatos eszközök a nejlonzacskó, és nejlonszatyor leváltására szolgálnak.
Zöldség, gyümölcsöknek textil szütyők több változata található meg, szatyrok helyett cekkerek, vászontáskák.

Biztos neked is van egy táskád ami tele van zacskókkal. Ezeket is tökéletesen újrahasználhatod, ha vásárolni indulsz, tedd bele táskádba, és nem kell egy újabbat feleslegesen elhoznod. Az üzletekben drágul majd a szatyor ára, papírtáskák, illetve tartós erősebb anyagból készült táskák továbbra is elérhetőek lesznek az üzletekben.

bevásárlás tudatosan