Ezért kell ritkábban hajat mosnod, ha természetes sampont használsz

Ragyogó, hosszú, dús, erős, vastagszálú, fényes, selymes, mégis jó a tartása – ilyen a tökéletes haj, legalábbis az alapján, amit a média közvetít felénk.

TUdatos
KÖRNYEZETBARÁT
TERMÉSZETES

Nap mint nap találkozunk olyan reklám spotokkal, plakátokkal és online hirdetésekkel, amelyek gyönyörű nőkkel és látszólag tökéletes hajkoronájukkal illusztrálva igyekeznek különböző kozmetikumokat – így rengeteg hajápolási terméket is – minél vonzóbbá tenni számunkra.

Csakhogy bármennyi sampon, kondicionáló, pakolás és olaj kerül a fejünkre a hajápolás során, mindinkább azt tapasztaljuk, hogy egyre gyakrabban kell hajat mosnunk, miközben a fent leírt tulajdonságok egyre kevésbé illenek rá.
De valóban a mindennapi hajmosás a megoldás?

A leggyakoribb probléma, hogy a rendszeres hajmosás ellenére hajunk hamar veszít tartásából és fénytelen lesz, gyorsan zsírosodik, végei pedig töredezetté válnak.

Ha te is hasonló gondokkal küzdesz, elsőként érdemes alaposabban szemügyre venned hajmosási szokásaidat. A kimerült, zsíros hajért ugyanis gyakran olyan könnyen megváltoztatható szokások felelnek, mint a túl sok kemikáliát tartalmazó sampon használata és a túl gyakori hajmosás. Ezeket feltérképezve könnyen megszüntethetjük az okot, így hamar búcsút inthetünk az okozatnak is.

Tudjuk-e, hogy mi van a palackban?

Ha kezünkbe vesszük egy átlagos – szóval nem természetes – sampon csomagolását és elolvassuk a hátulján található alkotóelemeket, két dologgal fogunk szembesülni:

Egy kukkot sem értünk az egészből, mert csak egy rakás ismeretlen kifejezést látunk sorba rendezve és ha mégis találunk egy-két ismerősen csengő szófoszlányt, egészen biztos, hogy a középiskolai kémia órán kívül semmi más nem jut eszünkbe róla.

Ennek az az egyszerű oka, hogy a hagyományos kozmetikumok telis-tele vannak kemikáliákkal, amikről viszont tudjuk jól, hogy sem belsőleg, sem külsőleg nem tesznek jót egészségünknek (és akkor a bolygó épségét még nem is említettük).
Az arckrémektől a különböző smink termékeken át a zsíros haj ellen ajánlott samponig mindenben megtalálhatók a pórusokat eltömítő, így a bőr légzését és méregtelenítési folyamatait megakadályozó kőolajszármazékok, az erősen allergén tartósítószerek és szintetikus illatanyagok (Parfume, Fragrance), az ugyancsak allergén és a nyálkahártyára rendkívül káros habképző tenzidek (SLS, SLES, ALS, ALES), a szervezetünket transzzsírsavakkal bombázó hidrogénezett növényi olajok (hydrogenated-) és a méltán hírhedt és rettegett szilikonok (Amodimethicone-Trimethylsilylamodimethicone, Dimethicone, Cetearyl Methicone, Cyclopentasiloxane, Diisostearoyl Trimethylolpropane Siloxy Silicate, Phenyl Trimethicone, Polysilicone-18 Cetyl Phosphate, Silicone Resin Spheres, Simethicone, Trimethylsiloxysilicate.)

A szilikon természetes módon képtelen lebomlani. Ez az anyag, amit az autógyártásban és a kozmetikai iparban egyaránt használnak, felel leginkább azért, hogy a hajmosás gyakorisága annyira megnő, hogy akár naponta esedékessé válik.

A samponokban található szilikon nem szívódik fel, helyette a sérüléseket eltömítve egy vékony réteget képez a hajszálakon, ezzel látszólag fényessé, selymessé és könnyen kifésülhetővé téve azt. Azonban a legtöbb hajápoló termék annyi szilikont tartalmaz, hogy csupán 5-10 hajmosás elég ahhoz, hogy vastag szilikon réteg keletkezzen a hajszálakon, amitől az lényegében fuldokolni kezd.

Válaszul a haj lelapul, fénytelenné válik és egyre gyorsabban zsírosodik, amire mi a reakciónk? – Még több szilikon tartalmú sampon zsíros hajra, még több hab a dús, és balzsam a fényes hajért.

 

 

Van ember- és környezetbarát megoldás?

Hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy a házi szappan és a természetes hajápolás termékei sokkal régebb óta ismert és alkalmazott módszerek, mint a kapitalizmus által kitermelt szintetikus alternatívák. Azok a natúr alapanyagok, amelyeket a legtöbb kézműves szappan tartalmaz, ősidők óta az ember javát szolgálják anélkül, hogy előállításukkal és használatukkal komolyabb károkat okoznának a környezetnek.

Amikor egy natúr szappan vagy egy bio sampon fényképét látjuk a webshopban, szinte még a nyáltermelésünk is beindul, annyira gyönyörűek és gusztusosak ezek a termékek. Pedig nagyszerűségük az egyszerűségükben rejlik: egy természetes sampon általában nem tartalmaz kőolajszármazékokat, tartósítószereket és szintetikus illatanyagokat, SLS és szilikonmentes, nem kerülnek bele hidrogénezett növényi olajok, ráadásul csomagolása is környezetbarát vagy lehet akár teljesen csomagolásmentes is.

A legtöbb natúr szappan csupán természetes növényi olajokat, bio illóolajokat, nátrium-hidroxidot és vizet tartalmaz, ezek kiegészülhetnek olyan durvább textúrájú összetevőkkel, mint só, cukor vagy szárított növényi részek.

Ezeknek az anyagoknak köszönhetően a mindennapos hajmosás szóba se kerülhet, hiszen egy ilyen helyes hajmosás során valóban csak a szennyeződéseket és az elhalt hámsejteket távolítjuk el, ezzel esélyt adva fejbőrünknek és hajunknak a megújulásra.

bevásárlás tudatosan