SZÍVÓSZÁLLAL VAGY NÉLKÜLE?

Már a szívószálnak is van világnapja? Bizony, mégpedig január 3-án.

 

TUdatos
KÖRNYEZETBARÁT
TERMÉSZETES

Kutatások szerint a sumérok készítették az első darabot, melyet sörfogyasztásra használtak. Ezek még szalmából készültek és számos erjedési mellékterméket tartalmaztak. Több ezer évvel később az 1800-as években a rozs verzió vált népszerűvé kedvező ára és puhasága miatt.

Azonban Chester Marvin Stone igencsak megelégelte, hogy menta koktélját elrontja a rozsból kioldódott íz, ezért kikísérletezett egy modern verziót, melyet 1888-ban szabadalmaztatott.

Sajnos napjainkban legelterjedtebb az olcsó, műanyagból készült eldobható szívószál, melyek egyik legnagyobb ellensége az élővizeinknek, óceánjainknak. Körülbelül 500 év alatt bomlik le, miközben átlagos használati ideje 20 perc. „A világ legnagyobb szívószál használója Amerika, ahol naponta 500 millió darabot dobnak el, ezzel a mennyiséggel, már 2,5 -szer körbe lehetne tekerni a Földet.”– írja a greenfo.hu.

De miért szeretjük ennyire a szívószálakat?
Bevallom, én szívószál fan vagyok, így nem tettem le róla, kerestem egy hulladékmentes, környezetbarát alternatívát. Szeretem a juice-okat, turmixokat, koktélokat, limonádét ezzel elfogyasztani. Más érzetet kölcsönöz, jobban ’odafigyelek az italra, még az íze is fincsibb’. Lelassítja a folyamatot, és egy élményt ad az ember számára.

KÖRNYEZETBARÁT TIPP:

Ne használj műanyagszívószálat! Válassz helyette BPA-mentes fémszívószálat.