James Bond is ezt választaná: Biztonsági borotvák

Előző cikkünkben arról írtunk, hogy hogyan lehet a hajmosás fenntartható mind a környezet, mind saját egészségünk szempontjából. És bár mindannyian arra vágyunk, hogy dús haj borítsa fejünket, testünk más részein kevésbé kedveljük a szőrt. A szőrtelenítés azonban a szépségápolás egy újabb olyan területe, ami rengeteg szemetet termel. Még szerencse, hogy a borotválkozást is lehet fenntarthatóan csinálni!

Ha lemaradtál hajmosásról szóló cikkünkről, ITT elolvashatod!

TUdatos
KÖRNYEZETBARÁT
TERMÉSZETES

Nem mindig a könnyebb út a jobb: Az eldobhatós borotva

Felgyorsult világunkban hozzászoktunk, hogy használati tárgyaink viszonylag rövid életűek, és amint lejár a szavatosságuk, javítás vagy alkatrész csere helyett egyszerűen eldobjuk őket és veszünk helyettük egy újat. Ez a megoldás elsőre olcsónak és egyszerűnek tűnik, de hosszú távon egyáltalán nem fenntartható sem globális, sem egyéni szinten. 

Sok ilyen eszköz szintetikus alapanyagokból készül, amelyek előállítása óriási ökolábnyomot hagy maga után, és a végtermék is hosszú ideig marad bent a körforgásban, ezzel óriási terhelést róva bolygónkra – a műanyag lebomlási ideje például több száz, de akár több ezer év is lehet. A higiéniai felszerelések nagy része ide tartozik. Ilyen termék például az eldobhatós borotva is: bárhol beszerezhető, olcsó és könnyen használható, azonban ezek az eldobható borotvák néhány használat után sajnos a szemetesben végzik.

 

Borotválkozás: napi rutin vagy szertartás?

Vannak helyzetek, amikor az újító megoldás a régi módszerekben keresendő. Biztos sok mindenki fejében élnek emlékek édesapákról, nagyapákról, férfiideálokról, akik borotva pamacs, borotválkozó szappan és biztonsági borotva segítségével varázsolták simára az arcukat minden áldott reggel. A jól begyakorolt mozdulatokban való elmélyülés és a saját magukra szánt idő tette a napi rutint szertartássá, ami mostani rohanó világunkban felbecsülhetetlen érték.

És ha már a férfiideáloknál tartunk…

James Bond imidzsétől elválaszthatatlan a jó öreg Aston Martin, a martini – rázva, nem keverve! -, és a menő automata óra. Ahogy Bond ügynököt ezek a kiegészítők teszik felejthetetlen ikonná, úgy segít egy stílusos férfi borotva és a hozzá tartozó kiegészítők minden férfinak, hogy egy kicsit 007-esnek érezhesse magát.

 

A biztonsági borotva előnyei

Amellett, hogy rendkívül stílusos, a biztonsági borotva számtalan további jó tulajdonsággal is büszkélkedhet. Az eldobható műanyag borotvákkal ellentétben ezek az eszközök olyan tartós anyagokból készülnek, mint a rozsdamentes acél, aminek köszönhetően szinte örökéletűek. Az elnyűhetetlen rozsdamentes acél borotva egyetlen elhasználódó alkatrésze a penge, ami kialakításának köszönhetően könnyen cserélhető. 

A cserélhető penge sokáig megőrzi eredeti minőségét, ezáltal a biztonsági borotvák kevesebb cserélhető fejet igényelnek és így hulladékot is sokkal ritkábban termelünk. Egy ilyen acélból készült kézi borotva nem csak a környezettel, hanem bőrünkkel is kíméletes, használata simább arcbőrt eredményez, mint egy eldobható egypengés borotva.

 

Borotválkozás alapkellékei, előkészületei

Ahhoz, hogy a borotválkozás igazi szertartássá válhasson a mindennapokban, érdemes először beszerezni a biztonsági borotva mellé néhány fontos alapkelléket.

Az előkészületekhez mindenképp hasznos, ha van otthon – a borotvához hasonlóan fenntartható – borotválkozó szappan és pamacs. Szükség lesz meleg vízre és törölközőre is, így azokat mindenképp készítsd elő, még mielőtt nekilátnál!

Biztonsági borotvák nem csak férfiak részére készülnek; a hölgyek több féle minőségi női borotva és számos színvariáció közül választhatnak, hogy a szőrteleníteni kívánt testrészek a lehető leggyengédebb bánásmódban részesüljenek.

Tudtad? A rituálé nem akkor ér véget, amikor letesszük a borotvát! A borotválkozás során a bőr irritációnak van kitéve, amit fontos megfelelően utókezelni, hogy elkerüljük az olyan kellemetlen reakciókat, mint a piros foltok és a szőrbenövések. Ennek érdekében elengedhetetlen kiegészítője valamilyen bőrnyugtató készítmény, pl. borotválkozás utáni balzsam.

 

A biztonsági borotva használata lépésről lépésre

Miután megszületett a döntés, hogy a hagyományos borotva helyett beszerzünk egy biztonsági borotva szettet és minden más alapkellék is rendelkezésre áll, nem marad más hátra, mint nekilátni a szertartásnak! A borotválkozás nem túl összetett művelet, főleg, ha a következő lépések alapján végezzük:

  1. Készíts elő egy tál meleg vizet! – Annak érdekében, hogy a penge jobban csússzon, tedd a borotvát meleg vízbe!
  2. Készítsd fel a szőrszálakat is! – Mosd meg az arcod meleg vízzel, hogy a szőrszálak kissé felpuhuljanak és felborzolódjanak, így könnyebb lesz megszabadulni tőlük. Vigyázz! A túl meleg víz sérülékennyé teheti a bőrt.
  3. Vedd elő a borotválkozó szappant és a pamacsot, és jó alaposan szappanozd be az arcod!
  4. Feszítsd ki a bőrt!
  5. Tartsd a borotvát 40-45 fokos szögben, és könnyedén húzd végig a bőrödön, anélkül, hogy rányomnád.
  6. Sok apró mozdulat! – Ahelyett, hogy egy mozdulattal végighúznád a borotvát az arcodon, végezz sok apró mozdulatot!
  7. Borotválkozás közben váltogasd a két oldalt, egy-két húzás után pedig öblítsd le a borotváról a felgyűlt habot!
  8. Haladj mindig a szőr növekedésével megegyező irányba!
  9. Ha kész vagy, ismételd meg a műveletet még egyszer az egész arcodon!
  10. Borotválkozás után alaposan öblítsd le az arcod és kend be valamilyen borotválkozás utáni készítménnyel!
bevásárlás tudatosan

 

További tippekért, ötletekért kövess minket Facebook és Instagram oldalunkon.